Om livet i en studentkör i Åbo och ute i världen.

Okategoriserade

Riksmötets öppnande

30 jan , 2013, 12.32 Johnny

 

Även Brahe Djäknar är tillbaka efter ett behövligt jullov, men vi har inte saktat ner farten bara för att vi hade 75-årsjubileum ifjol, nej tvärtom, vi håller ångan uppe och ska ha vår första konsert redan nästa veckas tisdag, på Runebergsdagen. Det är en mycket speciell konsert som hålls för republikens president, regeringen och riksdagen i Musikhuset i Helsingfors, och temat är 175 år av manskörssång i Finland. Det är vår käraste och bästa ovän Akademiska Sångföreningen som fyller 175 år i år, och som har bjudit in oss, Ylioppilaskunnan Laulajat, Polytekniikkojen Kuoro och Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat att delta i denna fantastiska uppsättning. Konserten är av givna skäl sluten, men BD får en president till i listan för vilka vi har uppträtt. 2009 var det i Åbo Domkyrka för Koivisto och Ahtisaari + dåvarande riksdagen, och nu då är det Niinistö med hela sitt entourage. Vi är mycket tacksamma mot våra bröder i Akademen som har erbjudit oss denna chans att visa upp oss för landets ledande personer.

Sedan, efter en kort månads paus har vi nästa uppträdande i Solennitetssalen här i Åbo, när Studentmusikföreningarna i Åbo (STFÅ, eller mera känt på finska TOMU) ordnar en körfestival 2.3. Då är temat humor, och BD kommer nog att bjuda på ett och annat skratt kan jag lova!

Ytterligare en månad senare är det dags för ett uruppförande i Mikaelskyrkan, också här i Åbo, när Sam Fröjdös nyskrivna Requiem ska uppföras av BD och Florakören tillsammans med en liten musikensemble den 6.4. Där utlovas det modern musik av två vältrimmade körer! I april är det också BD:s traditionella vappsång på Vårdberget som gäller som även i år lär synas i tv.

Några dagar efteråt slår BD och Flora återigen ihop sina styrkor och uppträder med en gemensam vårkonsert i Solennitetssalen, vilken lär bli årets höjdpunkt med efterföljande Vårbal. Denna konsert ordnas för ovanlighetens skull på en onsdag, nämligen 8.5, med anledning av att Kristi Himmelsfärdsdag infaller torsdagen 9.5.

Våren är alltså fullspäckad med program för både BD och Flora, så om ni befinner er i Åbo, har ni minst en chans varje månad fram tills maj att höra och se BD och Flora, ta vara på den!

 

Johnny,

numera viceordförande.

Läs också

Kommenteringen är stängd.