Om livet i en studentkör i Åbo och ute i världen.

Okategoriserade

Jubileumskonsertens repertoar

2 maj , 2017, 13.51 klauslapela

 

 

Med två veckor kvar till körens jubileum så har vår dirigent Uffe valt att skriva några rader och presentera repertoaren:

Vad innebär det att vara man och hur ser manligheten ut, både utifrån och inifrån? Det här är begrepp som Studentkören Brahe Djäknar undersöker i sin 80-års jubileumskonsert som har fått den passande titeln ”Mannens väg”.

Kören bjuder på en krävande repertoar där bland annat kompositörer som Jean Sibelius, Michio Mamiya, den nyligen bortgångne Veljo Tormis och undertecknad Ulf Långbacka bidrar med sina insikter och åsikter om vad manlighet är.

I repertoaren finns både mycket seriösa verk som slutkören ur Sibelius ”Kullervo-symfoni” och humoristiska små sånger som Ralph Waughan-Williams ”Down among the dead Men”.

Experimentella och virtuosa verk som Michio Mamyias ”Composition no. 6 framförs av den aktiva kören medan den stora jubileumskören samlar sig till ett kraftprov i Hugo Alfvéns monumentala ”gryning vid havet ”

 

För att tyngdpunkten inte endast ska handla om hur män ser på män har kören beställt nykomponerade verk från kvinnliga kompositörer – både Säde Bartling och Cecilia Damström har komponerat både utmanande och intressanta tolkningar av män och deras natur.

Säde Bartling har sammanställt en svit med texten Mannen och kärlek och skrivit musik med text på tyska, svenska och finska. Dikterna till Sädes komposition är skrivna av Ernst Jandl, Claes Andresson och W.B Yeats.  Cecilia Damström  har valt en filosofisk text av den  brittiske  diktaren Michael Binnie.

Eftersom det handlar om ett jubileum bjuds publiken naturligtvis på ett gästspel av körens tidigare dirigenter Martin Segerstråle och Heikki Seppänen. Tenorsolisten Dan Karlström och  pianosolisten Folke Gräsbeck är bägge tidigare sångare i BD  som gjort imponerande musikerkarriärer på internationella scener. Det blir också en förening över generationsgränserna när jubileumskören får sällskap av tidigare generationers BD:are för en riktigt maffig avslutning.

Välkomna på jubileumskonsert lördag 13.5 kl. 16.00 i Åbo konserthus

-Uffe

Läs också

Kommenteringen är stängd.