Om livet i en studentkör i Åbo och ute i världen.

Okategoriserade

BD nämnd! Vi träffas på torget!

23 feb , 2017, 14.39 Otto

 

I senaste numret av Resonans (En tidsskrift utgiven av Finlands svenska sång- och musikförbund, läs mer här: fssmf.fi) kunde man på ett helt uppslag läsa om Brahe Djäknars stundande 80-års jubileum. Intervjun gjordes av Resonans nya redaktör Robin Sjöstrand. Vi har fått lov att dela med oss av intrevjun, så att alla våra fans kan ta del av den ;).

 

Jubileumskommittéordförande Andreas Söderholm & Styrelseordförande Otto Lindén. -Foto Robin Sjöstrand

BD firar 80

Ett av Svenskfinlands flaggskepp när det gäller körmusik, Brahe Djäknar, firar i år 80 verksamma år som studentkör vid Åbo Akademi. Som vanligt när det gäller jubileum så höjs ribban ett steg, både när det gäller repertoar och firande.

– Det har redan blivit en hel del övande inför jubileumskonserten och vi har en minst sagt krävande repertoar, säger körens styrelseordförande Otto Lindén.
På jubileumskonserten som ges i konserthuset i Åbo den 13 maj finns förstås en hel del manskörsklassiker med, men också mera krävande verk av till exempel nyligen bortgångne Veljo Tormis och av den japanska kompositören Michio Mamiya finns på programmet – bägge senast uppförda av kören på Tampereen Sävel 2015.
– Vi har dessutom två nyskrivna kompositioner med i programmet. Arbetsnamnet för konserten har varit ”Mannens väg”, där tanken är att musiken ska återge olika versioner av manlighet. Därför har vi medvetet valt att beställa verken av två kvinnliga kompositörer – nämligen Säde Bartling och Cecilia Damström, säger Andreas Söderholm, som fungerar som jubileumskommitténs ordförande.
Kommittén har jobbat sedan förra våren med förberedelserna inför jubileet och det finns verkligen att jobba med. Utöver själva konserten ska det enligt studentkörstradition ordnas herr- och dammiddag dagen innan själva konserten, och en stor festbankett med efterföljande nachspiel och sillfrukost efter konserten.
Kören har dessutom slagit ihop sina påsar med det lokala bryggeriet Radbrew för att ta fram en jubileumsöl enkom för festligheterna. Den kommer att serveras till förrätten under festbanketten.
I kören börjar jubileumsstämningen kännas av.
– Det är förväntansfullt just nu. Vi har riktigt bra möjligheter att göra en bra och häftig konsert – men vi är förstås medvetna om att repertoaren kräver mycket jobb. Men det är på jubileerna som vi har möjlighet att stärka körens identitet ute i landet som en kör som kan producera högklassiga konserter, säger Söderholm.
För fem år sedan lockade 75-årsjubileumskonserten över 800 personer till Åbo konserthus. I år är målet att fylla alla platser – 1000 stycken.
De som ska fylla kören är en kör som förväntas bli mellan 100 och 150 man stark – åtminstone om man räknar med jubileumskören. I de aktiva djäknarnas skara står 50 sångare redo att göra sitt bästa.
– Det som är speciellt med BD och andra studentkörer är att varje jubileum är den aktiva körens jubileum – de sångare som sjunger just nu i kören. Då tiden som en enskild sångare är aktiv i kören är så kort blir det mera speciellt än för andra körer som har mer trogna medlemmar, säger Söderholm.
Förutom konsert och fest så innehåller också jubileumsveckan ett skivsläpp, då BD:s dirigent Ulf Långbacka får en egen kompositionsskiva. BD ansvarar för skivan, men förutom de så finns också Florakören och mycket framgångsrika Key Ensemble för låtar på skivan.
BD:s bidrag till skivan är Långbackas stycke Musik för manskör i tre satser och kompositionen Floden, som ursprungligen komponerades till BD:s 75-årsjubileum. Bägge kommer också att framföras på konserten i maj.
Konserten kommer att avslutas med att tidigare BD:are får komma med upp på scenen för att framföra klassiker som har funnits i kören genom alla generationer. Lindén ser gärna att så många äldre djäknar som möjligt kommer med.
– Det är just det som är speciellt med en studentkör. Att många generationer kommer tillsammans i samma sångtradition. Olika minnen, men ändå gemensamma.

Läs också

Kommenteringen är stängd.